Megjelenések

Női Váltó Magazin

Női Váltó Magazin

Női váltó magazin - a Budapest Bank Dobbantó programjának 10 éves jubileumára megjelent Inspiráló vállalkozónők című kiadványba készült interjú.

Nem a maximumra, hanem az optimumra törekszem – mondja a Cifra Design alapítója

Szakács Melinda úgy tudta sikerre vinni vállalkozását, hogy közben kreatív tevékenységet végez. Ékszerműhelyét vezetve keményen dolgozik álma megvalósításáért, de hatalmas cégre nem vágyik, fenntartható kereteken belül szeretne maradni. 

Melinda tíz évvel ezelőtt kezdett ékszereket tervezni és gyártani. Kitartó munkával valósította meg álmát, a Cifra Design-t, és ma azért boldog, mert abból élhet meg, amit szeret. Ahogy ő fogalmaz: „Úgy, hogy mindezt szabadon, a magam uraként valósíthatom meg, mindennek az előnyével és felelősségével együtt”.

Azt mondja, nagy örömet okoz neki, amikor a visszatérő vásárló szemében látja a csillogást, az elégedettséget a választott ékszerrel.

Melinda életének szerves része a napi szintű alkotói tevékenység. Habár rendelkezik gazdasági és műszaki diplomával is, a kreativitás, az alkotás határozza meg leginkább a személyiségét. „Gyermekeim születése előtt a divatiparban dolgoztam, tervezőként, ahol volt szerencsém megtanulni, hogyan működik egy ilyen vállalkozás belülről, valamint, hogy hogyan lehet egy adott stíluson belül gazdaságosan, eladhatót tervezni. Csupán iparágat váltottam, így most ruhák helyett ékszereket tervezek” – vallja.

A szakmaváltást egyértelműen első gyermeke születése motiválta. Otthon is végezhető alkotó tevékenységet keresett, így kezdett el ékszereket készíteni, majd minderre egy egész márkát – a Cifra Designt- felépíteni.

A márka kínálatában három különböző termékpaletta van jelen. Szuvenírbolt-hálózatokon és saját webáruházán keresztül értékesíti a jellemzően magyar népi motívumok felhasználásával készült üveglencsés divatékszereket.

 

Az ékszerek egy részét hagyományos ötvöstechnikával állítja elő, de kiemelkedő szerep jut az új fejlesztésű, növény-kompozitot használó Viaplant ékszercsaládnak is. Ebben a kollekcióban a természet alkotótársként van jelen a folyamatban – a szárított, préselt virágok és növények az ipari eljárás során improvizatív mintát létrehozva alakulnak képpé, majd ezt felhasználva születik meg végül az egyedi ékszer.

A Budapest Bank Dobbantó Programmal a szülési szabadság lejárta előtt találkozott. „Korábban ugyan nem volt vállalkozásom, de sokáig szabadúszóként dolgoztam, párhuzamosan több megrendelőnek, tervezőként, grafikusként. A gyed mellett adószámos magánszemélyként kezdtem el az ékszerkészítési tevékenységet, majd az ötvös diploma megszerzése után lettem vállalkozó” – emlékszik vissza a korábbi évekre.

Tervei között szerepelt, hogy elindul egy vállalkozóvá válást támogató pályázaton. A Dobbantó Program során készült üzleti terv felhasználásával a pályázaton vissza nem térítendő tőke- és bértámogatást nyert, ami jelentős lendületet adott vállalkozása beindulásához. Kellemes emlékeket őriz: „Nagyon szerettem a tréningek hangulatát. Rendkívül inspiráló volt a légkör, a többi résztvevő és az előadók egyaránt. A megismert hölgyek közül többekkel tartom a kapcsolatot, jó barátságok szövődtek”.

Korábbi iskolai tanulmányaiból voltak ismeretei a pénzügy, az adózás, a marketing és a vállalkozásfejlesztés területén, így mindez előnyt jelentett abban, amikor saját vállalkozási ötletére alkalmazta a Dobbantó anyagait. A szakmai támogatás mellett kifejezetten örült annak, hogy a képzést végig kísérte egy önismeretet segítő tematika.

Emellett természetesen újdonságokat is tartogatott a képzés: „A Canvas modellezés új módszer volt számomra. Néha még ma is előveszem az ott megfogalmazottokat és aktualizálom a vállalkozásomra” – emlékszik vissza a programra Melinda. Vállalkozóként legnagyobb sikerének azt tartja, hogy sikerült kialakítania egy több lábon álló, megélhetést biztosító céget a saját alkotásaiból. Sikerének titka a szülői segítség mellett a hite volt abban, hogy képes lesz megvalósítani ötletét, és nagyon sokat is tett érte.  

Az elmúlt időszak fejleményei új kihívások elé állították. A turizmus válságából fakadó bevételkiesést saját webáruháza fejlesztésével, az online jelenlét és marketing erősítésével próbálta kompenzálni. S hogy mennyire elégedett Melinda a Cifra Designnal? Ahogy meséli, dédelget még néhány új technikát az ékszerkészítés kapcsán. „Nyilván lehetne még hova fejlődni, de tudatosan maradok egy bizonyos fenntartható méreten belül. Nem a maximumra, hanem az optimumra törekszem”.

Melinda üzenete a vállalkozónőknek:

Tapasztalatom az, hogy csak úgy lehet egy álmot megvalósítani, eredményeket és sikereket elérni, ha a halogatást elengedjük. Lépéseket teszünk, még ha aprókat is, de egyiket a másik után, kitartóan.
Nem várhatunk a nagy lehetőségre, valami nagy dologra, de ha álhatatosan haladunk az úton, egyszer csak megérkezünk. Egy szép nap arra ébredhetünk, hogy ott vagyunk, abban az élethelyzetben amit megálmodtunk, amiért küzdöttünk. Az út megtétele nélkül ez nem valósulhat meg.
A másik fontos dolog a hit és a bizalom önmagunkban és a tervünkben. Hinni kell abban, hogy képesek vagyunk rá, meg tudjuk és meg fogjuk valósítani. Ettől még az se tántorítson el, ha valami éppen nem úgy alakul, ahogyan elképzeltük. Végül minden pont úgy lesz jó, ahogy van. 

Sok sikert!

Támogatott tartalom.

Kiemelt fotó: Dobbantó Program
Belső fotó:  Cifra Design

A cikk eredetiben 
itt található.